Wat is circulair bouwen nu eigenlijk? En waarom wordt er plots zoveel over gepraat? Waarom is het zo belangrijk? En hoe draagt VKP hier bij aan? In deze blog geven wij een korte toelichting op deze vragen!

Wat is circulariteit?

Circulariteit, of circulaire economie, is een systeem waarbij grondstoffen en producten zo lang mogelijk in de cyclus worden behouden.

Wanneer met gesloten kringlopen wordt gewerkt, blijven grondstoffen en producten veel langer in de bouwcyclus. Ze worden niet weggegooid, maar juist hergebruikt, gerecycleerd en als dat niet mogelijk is wordt er een nieuwe bestemming aan gegeven.

Waarom is circulatie belangrijk?

De bouwsector is verantwoordelijk voor een groot gedeelte van de CO2-uitstoot. Ongeveer de helft van alle grondstoffen en een groot gedeelte van de energie kan opnieuw gebruikt en ingezet worden in de bouwsector. Daarom is het belangrijk om de norm te maken van circulair-bouwen. Zo kan er een serieus verschil worden gemaakt!

De voordelen van circulair bouwen

  • Beter voor het klimaat
  • Financieel is het voordeliger
  • Sociale voordelen

Hoe zet VKP Circulariteit in?

VKP zet zich in om recyclebaar hout te sorteren, dit houtafval wordt ingezameld door Sinke Recycling. Vervolgens wordt het houtafval door Sinke Recycling versnipperd, gereinigd en gebundeld. Daarna wordt dit gesorteerde houtafval voorzien van transport naar de Unilin fabriek. Unilin gebruikt ons hout als grondstof voor de productie van nieuwe panelen en platen. Deze producten worden vervolgens weer ingezet door VKP op de bouw. En met deze stap wordt de cirkel weer gesloten!

Het hout dat niet gerecycled kan worden wordt omgezet in elektriciteit en warmte.

Dankzij deze verbintenis geven wij ons houtafval een volgend leven en vermijden we onnodige verbranding van hout. Door deze manier van circulair bouwen vermijden wij per ton hout 117.096KG Co2 uitstoot!

 

Martijn de Goffau